Direct naar hoofdinhoud

Episode 72

In deze afleveringen bespreken we het plotselinge einde van sidebar.io, duiken we in de toekomst met Apple Intelligence, Google Gemini en Microsoft Copilot en bespreken we een UX onderzoek uit 1950 over het ontstaan van de telefoonnumpad layout!

Bekijk aflevering

Episode 70 Auto infotainment nog steeds waardeloos in 2024, Code in Figma

In deze aflevering klaagt Rick over zijn zoektocht naar een nieuwe auto met fatsoenlijk infotainmentsysteem, hebben we het over allerlei manieren waardoor je code uit Figma kunt krijgen of zelfs code in Figma kunt krijgen, Font Awesome begint een web component library genaamd Web Awesome en CSS is echt super in 2024.

Bekijk aflevering

Episode 68 Data Based UX Designer

In deze aflevering komen we er achter dat we eigenlijk helemaal geen UX Designers zijn, Bespreken we de Safari release notes en geeft Rick wat tips over nieuwe CSS properties waarvan je het bestaan wellicht niet wist!

Bekijk aflevering

Episode 67 In gesprek met Joran, docent Data Science & AI

Allereerst moeten we onze verontschuldiging aanbieden voor de kwaliteit van deze aflevering. Helaas hadden we wat technische issues waardoor de kwaliteit van Joran niet is zoals je van ons gewend bent. Doe daarom maar net als of we Joran hebben laten inbellen via de telefoon ;). We bespreken met Joran alles over Data Science en AI en hoe hij in deze wereld terecht is gekomen. Verder bespreken we nog even kort de dood van CSS Tricks en wat oud-eigenaar Chris Coyier daarover te zeggen heeft.

Bekijk aflevering

Episode 65 Safari is killing it, Figma is duur en wat krijgen we in 2024 beschikbaar in browsers?

In deze aflevering bespreken we een aflevering van de podcast van Syntax FM van o.a. Wes Bos. Jen Simmons is daar te gast en geeft ons een mooie kijk in de keuken over waar de browser Safari naar toe gaat. Verder bespreken we uitgebreid de Dev Mode van Figma die nu uit de beta is, Lottie heeft een webbased editor gelanceerd, wat gaan we voor nieuwe spullen krijgen in de browsers in 2024 en Apple gaat in op de eisen van de EU.. maar in welke vorm?

Bekijk aflevering

Episode 63 De populairste tools voor UX Designers in 2023

In deze eerste aflevering van 2024 blikken we terug op de populairste tools voor UX Designers van 2023. Verder bespreken we de laatste firefox updates, en wat de status is van Interop 2023. Als laatste staan we ook even stil bij de “mislukte” merger tussen Adobe en Figma.

Bekijk aflevering

Episode 62 Text-wrap pretty, UX in 2024 en alles over Webflow

In deze aflevering gaan we het eindelijk hebben over no-code software om websites mee te ontwikkelen en daarom hebben we Martijn in deze aflevering om ons alles te vertellen over Webflow. Wat kun je ermee, wanneer moet je het juist inzetten en wanneer niet? Verder bespreken we in deze aflevering de nieuwe CSS property text-wrap pretty en balance, en wat we kunnen verwachten rondom UX in 2024.

Bekijk aflevering

Episode 60 In gesprek met Wesley, Photoshop op het web

Eindelijk weer een gast, en dit keer de enige echte Wesley van den Brink. Wesley is UX Designer bij ilionx en vervult een belangrijke opdracht als Product Design Lead bij Wolters Kluwer. En daar gaan we hem flink op doorvragen. Verder bespreken we iets wat we nooit verwacht hadden, Photoshop op het web! Daarnaast heeft GSAP een nieuwe website met veel inspiratie.

Bekijk aflevering

Episode 59 Arc, Usercrowd update, WCAG 2.2 is uit!

Na vele malen verschillende onderdelen te hebben behandeld in de afgelopen afleveringen is dan eindelijk WCAG 2.2 formeel gepubliceerd. Wij gaan nog eenmaal alle veranderingen bij langs. Verder hebben we het over de nieuwe Arc browser en welke wijzingen dat met zich meebrengt, Usercrowd ondersteund interviews en we gaan uitgebreid in op de do’s en don’ts van een inhoudsopgave op websites.

Bekijk aflevering

Episode 58 Front.conf, Safari 17, Digital Markets Act

We zijn weer terug van een lange vakantie, maar we hebben opnieuw een aflevering boordevol nieuwtjes voor jullie. In deze aflevering bespreken we kort de verwachtingen van ChatGPT, vertellen we over ons ervaringen van Front.conf in Zürich, delen we een briljante sketch van Heydon over Accessibility Overlays, bespreken we wat je kunt verwachten in de nieuwe Safari 17 en gaan we uitgebreid in op de inhoud van de Digital Markets Act in Europa.

Bekijk aflevering

Episode 57 WCAG 2.2 is final, sRGB is flets en Calibri is gone!

De laatste aflevering van dit seizoen! In deze aflevering bespreken we het nieuws dat WCAG 2.2 definitief is, een erg slimme rebranding van het Natural History Museum, dat Microsoft eindelijk afscheid neemt van Calibri en een nieuw lettertype heeft gekozen voor Office, Figma ondersteunt P3 color gamut, en waarom de View Transition API zo tof wordt.

Bekijk aflevering

Episode 55 Who is the king of UI Design Software?

Config, de conferentie van Figma heeft zich afgespeeld, wij zoomen in op alles wat daar aangekondigd is voor Figma. Verder bespreken we ook een zeer handige tool om even in de huid te kruipen van een gebruiker die (tijdelijk) een visuele beperking heeft.

Bekijk aflevering

Episode 54 Github als CMS, Apple Vision Pro, is dit de toekomst van thuiswerken?

WWDC was afgelopen week en Apple heeft weer het nodige aangekondigd, wij als tech idioten doken in de nieuwe VR..of AR bril van Apple en bespreken de UX én UI van dit apparaat. Verder kun je als je een beetje creatief bent Github als CMS gebruiken, hidden; until-found zit alleen nog maar in Chrome maar we hopen op snel meer, luister snel waarom het zo handig is. En last but not least, het welbekende slotje in Chrome gaat veranderen.

Bekijk aflevering

Episode 53 UX/UI is dood op Social Media, Web baseline, RSS feeds

In deze aflevering onderzoeken we of RSS feeds een vervanger voor Mastodon of Twitter als resource kan zijn. Verder bespreken we wat nou precies de nieuwe baseline is van browsers en waarom dit handig is, diverse nieuwe features in Chrome en kunnen carousels nou wel gebruiksvriendelijk toegepast worden in websites/apps?

Bekijk aflevering

Episode 51 Waslabel iconen, transparante kortingen, tan() in CSS

Er speelt momenteel veel rondom AI en ook in deze aflevering zijn er weer interessante ontwikkelingen. Maar naast AI hebben we het ook over een redesign voor waslabel iconen, transparante kortingen bij webshops, hoe je de tan() functie kunt gebruiken bij diagonale secties in je front-end, een alternatief voor Google fonts en waarom de aarde plat is!

Bekijk aflevering

Episode 49 Einde GSAP, dashboard DigiToegankelijk, Design Thinking

In deze afleveringen hebben we het over het mogelijke einde van het GSAP framework middels animation-timeline, een dashboard van de overheid die alle overheidswebsites inzichtelijk maakt en in hoeverre ze toegankelijk zijn, redesign van W3C website en een stukje geschiedenis over Design Thinking en waar het in de toekomst naartoe gaat.

Bekijk aflevering

Episode 46 ChatGPT in Bing, Interop 2023 en Mastodon

Het nieuws klotst over van ChatGPT en de integratie in Bing, wat houdt dit nu precies in en wat vinden we ervan maar ook hoe reageren concurrenten zoals Google en Baidu hier op. Verder bespreken we de Twitter tegenhanger Mastodon, welke nieuwe CSS features we kunnen verwachten dit jaar en het Atkinson font wordt in de Google Fonts library opgenomen.

Bekijk aflevering

Episode 45 In gesprek met Thersa, @layer, einde Google Optimize

In deze aflevering hebben we een speciale gast, namelijk Thersa. Thersa blinkt uit in project management en we bevragen haar alles omtrent dit vakgebied. Verder bespreken we z-index regels in combinatie met @layer, een splinternieuwe React training van Josh W Comeau en het einde van Google Optimize.

Bekijk aflevering

Episode 43 Rise of the AI, UXTools survey 2022, Arc browser

In deze speciale aflevering hebben we het over AI en hoe deze technologie invloed heeft op UX design. We zullen het hebben over hoe AI kan worden gebruikt om interactie te verbeteren en gebruikerservaring te personaliseren. In de aside hebben we het over de nieuwe Arc browser en de uitkomsten van het UXTools 2022 survey.

Bekijk aflevering

Episode 42 Sustainable Web Tactics, betere foutmeldingen schrijven, CSS Speech

We zijn in december aanbeland en dat houdt in dat er traditiegewijs veel adventskalenders zijn. In deze aflevering bespreken we er weer twee, één voor HTML en de ander voor Design Systems. Verder bespreken we hoe je de ecologische voetafdruk van een website naar beneden kunt brengen, hoe handig CSS speech property in de toekomst kan zijn en hoe je betere foutmeldingen kunt schrijven.

Bekijk aflevering

Episode 37 Wanneer moet je naar je eindgebruiker luisteren, NPS is waardeloos voor UX

We behandelen twee vraagstukken in deze aflevering; wanneer moet je niet luisteren naar je eindgebruiker en waarom is NPS (Net Promotor Score) een waardeloos cijfer voor UX? Verder behandelen we welk lettertype is nou het meest geschikt voor online doeleinden, een handig focus trap script en wat voor gratis features je allemaal krijgt met een input type “search”.

Bekijk aflevering

Episode 35 In gesprek met Edwin van Bospoort de CEO/Founder Fring, figma updates

Dit keer een lekker lange aflevering met Edwin van Bospoort de CEO/Founder van Fring. We bevragen hem alles over hoe het nou is om je eigen start-up te beginnen en hoe hij is begonnen als UX Designer. Verder bespreken we hoe een dove UX Designer presentaties geeft, recente Figma updates en wat vinden we nou eigenlijk van dat Elon Musk Twitter wil overnemen?

Bekijk aflevering

Episode 31 Hoe is het om vrouw te zijn binnen de IT, redesign MDN, nieuwe toegankelijkheidsvoorschriften

Vorige week vond de internationale vrouwendag plaats en laat het nu toeval zijn dat we Grianne als gast hebben in onze show! Grianne is UX Designer en we vragen haar hoe het is om vrouw te zijn binnen de IT-wereld. Verder bespreken we de redesign van Mozilla Developer Network, de nieuwe toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten en waarom Interop 2022 front-end developers heel erg blij maakt.

Bekijk aflevering

Episode 30 Fake it till you make it, text-size-adjust, favicons en het Zeigarnik effect

Deze aflevering zit weer boordevol tips en andere handige dingetjes. Zo bespreken we de CSS property text-size-adjust en waarom je die in je reset CSS wilt, interactieve CSS componenten, 5 favicon implementaties die je nodig hebt voor de meeste browsers, het Zeigarnik effect toepassen in je UX designs en kun je eigenlijk een design agency starten door alles te faken?

Bekijk aflevering

Episode 29 Freelancen als web developer, Bored Ape’s, GDPR issues

Deze aflevering hebben we weer een gast, namelijk Sander! Sander is al 10 jaar freelancer als web developer en neemt ons mee bij wat er komt kijken om een freelancer te zijn en vertelt ook wat tips voor mensen die twijfelen om freelancer te worden. Verder behandelen we een leuk verhaal over de lead designer van de Bored Ape NFT’s, handige tools voor Wordpress, en nog meer GDPR issues binnen Europa.

Bekijk aflevering

Episode 27 Web3, NFT’s, SVG icons, beautiful gradients

In deze aflevering bespreken we alles rondom web3 en NFT’s, wat kun je er mee en wat is de insteek erachter. Daarnaast bespreken we hoe je het beste SVG icons kunt toepassen in HTML, hoe je gebruik maakt van moderne en frisse gradients en myths rondom accessibility!

Bekijk aflevering

Episode 26 Tailwind 3.0, Pantone kleur van het jaar, moderne CSS kleuren

We bestaan één jaar en in deze 26e aflevering behandelen we enorm veel onderwerpen. Zo hebben we een Telegram kanaal in het leven geroepen om met jullie, de community, met elkaar in contact te komen. Verder bespreken we de nieuwe release van Tailwind, de Pantone kleur van het jaar, moderne CSS kleuren en hoe werkt Google Stadia?

Bekijk aflevering

Episode 25 Offboarding, Apple en UX Design rondom security/privacy

In deze aflevering hebben we een diepte interview met Harjan Evertse. Harjan is op dit moment UX Designer bij Achmea maar hij is daar 23 jaar geleden begonnen als Lotus Notes Consultant. Daarnaast is hij ook eens een gameontwikkelaar, we vragen hem daarom het hemd van het lijf over hoe dit nou tot stand is gekomen. Verder bespreken we de nieuwe ranking methodes van Google, namelijk page experience voor desktop en bespreken we ook de uitslag van de UXTools Survey.

Bekijk aflevering

Episode 21 Week van de toegankelijkheid, WCAG 2.2

In deze aflevering bespreken we de updates in WCAG 2.2 omdat het de week van de toegankelijkheid is. Verder bespreken we Google’s algoritme rondom title tags, alle web skills die je nodig hebt op één pagina en een website waarbij alle accessibility items duidelijk uitgelegd zijn!

Bekijk aflevering

Episode 17 UserCrowd, leren van games en alles over AI

In deze aflevering bespreken hebben we alles over AI. Moeten we ons druk maken om AI als designers, of gaat het ons juist helpen? En wat voor valkuilen zijn er allemaal als we AI toepassen? Verder hebben we het over het feedback platform UserCrowd en kunnen we als UX’ers ook leren van games?

Bekijk aflevering

Episode 16 RIP IE11, super handige :has CSS selector en blijven we remote werken?

In deze aflevering bespreken hebben we een hele sloot onderwerpen. De einddatum van IE11 komt nu toch echt in zicht, Firefox heeft eindelijk de context menu native gebouwd en de :has selector is misschien wel het meest handige CSS feature die we nu gaan krijgen. En wil je nou je CSS skills verbeteren? Check dan CSS Battle! En hoe ziet de toekomst eruit na Corona? Blijven we thuiswerken of gaan we weer allemaal gezellig terug naar het kantoor?

Bekijk aflevering

Episode 12 The fear of missing out, StencilJS en de toekomst van UX

In deze aflevering hebben we weer een gast, namelijk Nick. Nick is front-end developer die graag ook het design aspect in de gaten houdt. We praten over het fenomeen “The Fear of Missing Out” of ook wel FOMO genoemd, we bespreken een aantal front-end frameworks en waar gaat de toekomst van UX eigenlijk heen?

Bekijk aflevering

Episode 11 Het Seagull effect, 11ty static site generator, Accessibility (WCAG 2.1)

In deze aflevering gaan we verder waar we in aflevering 10 waren gebleven. Dit keer zoomen we met name in op de ARIA technieken binnen je front-end. Verder behandelen we het Seagull effect, en daar hebben de meeste van ons wel eens mee te maken, en ben je een beetje handig met HTML of Javascript? Kijk dan eens naar 11ty, een statische site generator.

Bekijk aflevering

Episode 10 Hostile CSS, The Book of Shaders, Accessibility

In deze aflevering gaan we diep in op alles rondom accessibility, zowel in het UX traject als in het Front-end traject. Verder behandelen we Hostile CSS, of beter, hoe scope je design system componenten binnen je CSS? En bespreken we een boek dat alles uitlegt over shaders voor het web.

Bekijk aflevering

Episode 9 CSS donut scope, communicatie Belastingdienst en wat zijn Adobe en Microsoft aan het doen?

Deze aflevering is wat anders dan anders. We gaan het hebben over de soms wat opmerkelijke keuzes die organisaties zoals Adobe en Microsoft maken. Waarom kunnen ze niet bijbenen met concurrerende software? Waarom houden ze zo vast aan hun eigen bedachte patronen terwijl er andere partijen het tegendeel al bewezen hebben? Kortom, geniet van deze aflevering waar Rick en Michele helemaal de diepte ingaan op Adobe, Microsoft Teams maar ook over de Belastingdienst en Total Webhosting Solutions.

Bekijk aflevering

Episode 8 Het Design System van Centraal Beheer, Flotato, Devtool tips en accessibility test suite

In deze aflevering hebben we weer een hele fijne gast. Rogier is Pattern Design Lead bij Centraal Beheer. Gezien de complexe organisatie en de vele aanpassingen heeft Centraal Beheer een proces bedacht waarbij het Design System de bron van alle informatie is geworden. Rogier neemt ons mee in hoe dit proces eruit ziet en welke valkuilen er kunnen zijn. Verder bespreken we over een aantal handige tips rondom de devtools van browsers, een accessibility test suite van Microsoft en Flotato, waarbij je van elke tab een app kunt maken.

Bekijk aflevering

Episode 5 CIA Rebranding, Design Decks en UX Design bij de verzekeraar FBTO

Deze aflevering hebben we een gast, namelijk Jasper! Jasper is UX designer bij FBTO. We bespreken gezamenlijk het effect van GIFjes in e-mails, het veelbesproken redesign van de CIA website en waarom Design Decks handig zijn. We stellen vervolgens Jasper de volgende vraag; waarom is UX zo essentieel bij verzekeraars en is het niet enorm saai om voor een verzekeraar te werken?

Bekijk aflevering